marți, 3 februarie 2015

Scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis

Nu vă lăsați înconjurat ! (II)
Mulți dintre românii care v-au votat, și nu numai aceștia, așteaptă să operați schimbări la vârful serviciilor secrete și al principalelor unități de parchet (DNA, DIICOT și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), unde se află oameni promovați și fidelizați de fostul președinte Traian Băsescu (SRI, SIE, SPP, STS, DNA) sau de premierul Victor Ponta (PÎCCJ, DIICOT).­ Pentru că majoritatea acestor șefi de instituții au fost promovați pe criterii clientelare, nu pe criterii de competență profesională și de probitate morală, iar asupra unora dintre  aceștia planează acuzații privind săvârșirea unor grave abuzuri, îndeosebi de poliție politică, și chiar a unor fapte de corupție. Într-un asemenea context, a stârnit îngrijorare afirmația făcută de un politician foarte apropiat dumneavoastră, eurodeputatul Eduard Hellvig, într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, că la conducerea SRI și SIE se află profesioniști incontestabili. Este incontestabil că în serviciile secrete românești activează mulți profesioniști, dar este o marotă falsă că șefii acestora ar fi profesioniști de neînlocuit. O asemenea aserțiune este contrazisă în primul rând de parcursul lor profesional, începând cu studiile absolvite.
Astfel, generalul Florian Coldea primul adjunct al directorului SRI (și șeful de facto al acestui serviciu), a abandonat studiile la Institutul Politehnic din Timișoara după un an și jumătate și a repetat un an la Academia Națională de Informații. La începutul carierei, a fost sprijinit de unchiul său, generalul Dan Gheorghe (originar din același județ, Arad), care a deținut funcții de conducere în USLA, UM 0215 și SRI, și de nașul său de căsătorie, generalul Sorin Brăteanu, fost șef al Secretariatului General al SRI. Președintele Traian Băsescu l-a numit pe Florian Coldea prim-adjunct al directorului SRI în anul 2005, când acesta avea vârsta de 34 de ani și gradul de maior, la intervenția și cu susținerea politică a tandemului PDL-ist de la Arad, Gheorghe Falcă și Gheorghe Seculici, aflați în relații de afinitate cu șeful statului, care aveau conexiuni cu cercuri politice din SUA pe filiera unor culte neoprotestante.
Generalul Silviu Predoiu, primul adjunct al directorului SIE (și șeful de facto al acestui serviciu), a absolvit printre ultimii din promoție Facultatea de Geologie-Geografie a Universității din București și a fost repartizat la Petroșani, unde a fost cooptat în Securitate, respectiv în DIE, grație relațiilor tatălui său, colonelul Niculaie Predoiu, care a deținut funcția de șef CI pe Inspectoratul General al Miliției înainte de 1989. Prima promovare importantă a lui Silviu Predoiu în SIE s-a produs în timpul președintelui Emil Constantinescu, când a fost numit șef al Direcției de Crimă Organizată, în urma intervenției soției sale la șeful statului, căruia îi fusese studentă la Facultatea de Geologie-Geografie. În timpul președintelui Ion Iliescu, Silviu Predoiu a fost avansat general și numit șef al Direcției Generale de Securitate Internă din SIE, grație faptului că tatăl său a fost coleg de studii la Moscova cu tatăl șefului de atunci al SIE, Gheorghe Fulga, un apropiat al lui Iliescu. În mod oarecum inexplicabil atunci, dar explicabil ulterior prin faptul că era șantajabil, președintele Traian Băsescu l-a numit pe generalul Predoiu prim-adjunct al SIE în 2005.
Directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu, numit în această funcție de președintele Traian Băsescu în 2005, a avut probleme de alfabetizare, conform unui comandant direct al său din perioada când era soldat în trupele de jandarmi, care afirmă că trebuia să-i scrie scrisorile către cei de acasă întrucât nu căpătase această deprindere. Omul de încredere al lui Traian Băsescu din SPP a fost însă generalul Alexandru Burian, care a fost numit adjunct al directorului SPP pentru activitatea de informații tot în anul 2005. Burian a absolvit Academia Politică a Academiei Militare Generale și a fost mare activist plătit al CC al UTC înainte de 1989, inclusiv prim secretar UTC la Academia Militară, după care a activat în Direcția de Informații Militare a Ministerului Apărării Naționale, de unde a fost promovat, în 1999, locțiitor al șefului serviciului secret al MAI (DGIPI), chestorul Virgil Ardelean, care s-a lăudat că l-ar fi inflitrat ulterior în SPP.
Nici directorul SRI, George Maior, nu se poate lăuda că ar fi dovedit excelență înainte de a fi numit director al SRI. N-a fost un student eminent al Facultății de Drept a Universității Babeș Bolayi din Cluj Napoca, nu a practicat și nu s-a remarcat în domeniul dreptului, iar funcțiile pe care le-a deținut în Ministerul Afacerilor Externe (diplomat din 1992, culminând cu funcția de însărcinat interimar cu afaceri la Dublin, în Republica Irlanda, în perioada 1997-1998), Ministerul Apărării Naționale (secretar de stat pentru relații internaționale, în perioada 2001-2004) și în Parlament (senator PSD de Alba, în perioada 2004-2006) se datorează influenței tatălui său, profesorul universitar Liviu Maior, fost ministru al Educației în Guvernul Văcăroiu și ambasador al României în Canada, cunoscut drept un apropiat al fostului președinte Ion Iliescu, precum și influenței nașului său de la prima căsătorie, fostul și actualul ministru PSD Ioan Rus.
Fostul președinte Traian Băsescu a lansat alegația că, în cazul lui George Maior, a numit în 2006 un reprezentant al opoziției, respectiv al PSD, în funcția de director al principalului serviciu secret al României, SRI, dar aceasta nu are suport întrucât în realitate promovarea lui Maior este opera (și răsplata) aliațiilor noștri americani pentru serviciile aduse de tatăl său și de el însuși. Conform unor surse din fosta Securitate și din mediile universitare, profesorul Liviu Maior ar fi colaborat cu serviciile secrete americane înainte de 1989, când a obținut burse de specializare la Universitatea Ann Arbour din Michigan și la Universitatea Bloomington din Indiana. George Maior a deschis calea Microsoft spre România în perioada în care era însărcinat interimar cu afaceri la Dublin, unde își are sediul sucursala pentru Europa a marii corporații americane, iar, în perioada în care a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale, a negociat atât aderarea României la NATO cât și o serie de contracte controversate, cum ar fi cele privind achiziționarea unor fregate din Marea Britanie și a unor avioane americane F16.
Cu câteva săptămâni înaintea alegeriilor prezidențiale, cu prilejul decernării titlului de doctor honoris causa de către Universitatea de Vest din Timișoara, fără să-i ceară cineva, directorul SRI, George Maior, a declarat că-și va depunde mandatul imediat după investirea noului președinte al României, considerând că este firesc să-i lase acestuia libertatea de apreciere și de alegere. A trecut peste o lună de la investirea dumneavoastră, domnule Klaus Iohannis, în funcția de președinte al României, dar directorul SRI a uitat se pare de angajamentul luat. Pentru că nașul Maior se aștepta să devină președinte finul Ponta, căruia urma să-i depună mandatul de director al SRI, pentru a-i putea încredința mandatul de prim-ministru al Guvernului României. N-a fost însă să fie pentru cine și pentru ce s-a pregătit.
Traian Băsescu i-a fidelizat pe șefii militari de servicii secrete, acordându-le două sau trei stele de general în cele două mandate prezidențiale pe care le-a deținut. Astfel generalii Florian Coldea (SRI), Silviu Predoiu (SIE) și Marcel Opriș (SPP) au primit în această perioadă câte trei stele de general, ultimii doi devenind generali cu patru stele, iar generalii Pahonțu și Burian de la SPP au fost răsplătiți cu câte două stele. Loialitatea sau mai binezis obediența acestor generali a fost pe măsură. Generalii Coldea, Predoiu și Opriș au fost implicați din plin în favoarea fostului locatar de la Palatul Cotroceni la alegerile prezidențiale din 2009, precum și la referendumurile pentru demiterea acestuia din 2007 și 2012. Pe de altă parte, generalii Coldea, Burian și Predoiu au fost implicați în acțiuni evidente de poliției politică în favoarea ex-președintelui Băsescu.
Astfel, generalul Coldea a fost depistat că a întocmit note scrise, în scop de șantaj și de compromitere, referitor la trei judecători de la Curtea Constituțională (Ion Predescu, Nicolae Cochinescu și Aspazia Cojocaru) după ce aceștia au acordat aviz favorabil cererii de suspendare a președintelui Băsescu în aprilie 2007. Iar, după suspendarea surpriză din iulie 2012, generalul Coldea a constituit o celulă de criză care a livrat zilnic materie primă pentru aparițiile publice ale președintelui suspendat și, concomitent, a alimentat agenți acoperiți din mass-media cu materiale de denigrare a adversarilor politici din USL și de dezinformare a opiniei publice interne și internaționale. Pe de altă parte, conform unor ofițeri care au activat în SRI, generalul Coldea a emis un ordin ilegal privind monitorizarea tuturor politicieniilor, cu excepția președintelui României, respectiv a membrilor Guvernului, a membrilor Parlamentului, a președinților de consilii județene, a primarilor, ș.a. Potrivit surselor, astfel de operațiuni de monitorizare au fost realizate de Structura 3 a UM 0289 din SRI.
Foști ofițeri din SPP au dezvăluit că acțiuni de poliție politică a realizat și unitatea informativă a acestui serviciu, sub coordonarea generalului Alexandru Burian, această unitate infiltrând ofițeri conspirați în partide politice, în mass-media, în aparatul administrativ al Parlamentului și al Guvernului și chiar în SPP. La rândul său, generalul Silviu Predoiu a fost acuzat că a coordonat ofițerii SIE implicați în străinătate în măsluirea voturilor în favoarea lui Traian Băsescu la alegeriile prezidențiale din 2009, îndeosebi la ambasada României din Paris, precum și că a coordonat operațiunea ofițerilor deplin conspirați ai SIE care au compromis guvernarea USL în spațiul occidental după referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu din iulie 2012. Generalul Predoiu a pus umărul și la anchetarea ex-premierului Adrian Năstase, furnizând mai multe date și documente incriminatoare la adresa acestuia, inclusiv prin determinarea colonelului SIE Ioan Păun, fost consul în China, să spună tot ce știe.
Nu putem trece cu vederea nici faptul că, în ultimii ani, primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, și-a extins tentaculele, și implicit influența și potențialul de poliție politică, asupra altor două servicii secrete: SPP și DIPI (serviciul secret al MAI). În anul 2009, un subaltern apropiat al generalului Coldea, colonelul Costin Nedelea, avansat ulterior general, a fost transferat de la SRI și numit, după un examen dubios, șef al unității informative al SPP. În vara anului 2014, un alt ofițer SRI fidel generalului Coldea, colonelul Gheorghe Nicolae, a fost numit la comanda DIPI.
Nu în ultimul rând, la adresa șefilor de servicii secrete au fost lansate acuzații grave de nepotism și de corupție. Generalul Coldea a fost acuzat că ar fi favorizat-o pe soția sa Dorina, prin promovarea în funcțiile de șef al Serviciului de Protocol al SRI și apoi de director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI, precum și prin avansarea acesteia la gradul de locotenent-colonel în timp ce se afla în concediu pentru creșterea copilului, încălcând astfel regulamentele militare. Generalul Predoiu a fost acuzat că și-a promovat soția la conducerea Serviciului Analiză din SIE și ca apoi a devenit șefa unuia din serviciile Direcției Resurse Umane, care se ocupa cu angajarea și promovarea ofițerilor externiști. Generalului Opriș i s-a reporșat că ar fi favorizat o firmă aparținând unor prieteni de familie, denumită S.C. Quality Bussiness Solutions S.R.L. la care soția sa a fost angajata șef administrativ și contabil, această firmă câștigând nu mai puțin de 51 de contracte publice, în valoare totală de peste 7 milioane de euro, scoase la licitație de STS. La adresa generalului Coldea s-au lansat și acuzații de deturnare de fonduri referitor la 4 milioane de euro din suma de 13 milioane de euro care a fost alocată de statul nostru pentru răscumpărarea jurnaliștilor români răpiți în Irak în 2005. Generalului Predoiu i s-a imputat că ar fi fost implicat în afaceri cu petrol și cu armament în timp ce se afla la post la ambasada României din Nigeria și că ar fi fost cercetat pentru fapte de corupție de Parchetul Militar și apoi de DNA, în dosarul nr.11/P/2006.
În regimul Băsescu, alături de stelele căzute pe umeri, a crescut considerabil și averea principalilor șefi ai serviciilor secrete, fapt vizibil în proprietățiile imobiliare și în conturile deținute. Generalul Burian a achiziționat o vilă în București și și-a construit o altă vilă în orașul natal Baia Sprie din județul Maramureș. Generalul Coldea a achiziționat un apartament de lux în București (pentru care a folosit și suma de 100.000 lei, primită într-un pachet de la șeful SRI Arad, colonelul Dan Calalb) și și-a construit o vilă în comuna natală Târnova din județul Arad. Generalul Predoiu deține un apartament în centrul capitalei și și-a construit o vilă somptuoasă în zona Băneasa. Generalul Opriș deține un apartament în București, un apartament de vacanță în Eforie, două terenuri însumând 28,4 hectare în localitatea Podu Dâmboviței din județul Argeș și un teren de 450 mp în localitatea Bragadiru, lângă capitală.
 
(Va urma)
 
Senator independent
Valer Marian

Un comentariu:

  1. Domnule Marian spovediti-va si intorceti-va la cei ce v-au lansat in politica . Despre postare,felicitari,astept urmarea ! Analfabetii,spalatii pe creier si cei carora le este lene sa mearga la vot ar trebui sa ia aminte despre mostenitea ce se transmite urmasilor lor datorita lasitatii,obedientei,tradarii si prostiei lor .

    RăspundețiȘtergere